Antigona 2000

Sofokles: ANTIGONA
Gledališka šola za dijake in študente
KUD Studio gledališče
Predstava Antigona je nastala kot zaključna produkcija 2. letnika dramske igre Gledališke šole za dijake in študente, ki je delovala v letih 1998/1999 in 1999/2000 (koprodukcija MKC Maribor in Drame SNG Maribor). Prve tri javne predstavitve Antigone so bile 12., 13. in 14. junija 2000 na Komornem odru SNG Maribor. Po preoblikovanju in ustanovitvi KUD-a Studio gledališče, je bila predstava obnovljena in odigrana še šestkkrat za mariborske srednje šole. Predstava je bila prisotna tudi na Borštnikovem srečanju 2000 v okviru spremljevalnega programa.

Datum premiere:
12. junij 2000, Komorni oder SNG Maribor.
Režija: Peter Boštjančič.
Dramaturg: Vili Ravnjak.
Igralci: Andreja Ivanušič, Petra Kušar, Danijela Mladenovič, Ana Otič, Tanja Planko, Elvis Berljak, Viktor Meglič, Pavel Ocepek.
Luč: Zlatko Kocbek; zvok: Srečko Matjašič.

Večerov arhiv tekstov V1.00 (Večer; 10.6.2000, Petra Vidali, KULTURA IN ŠOLSTVO)

Zaključna produkcija Gledališke šole Maribor
Antigona kot ” igra iz sebe “

 

V ponedeljek, 12. junija, bo na Komornem odru SNG Maribor zaključna produkcija slušateljev 2. letnika Gledališke šole za dijake in študente. Šola deluje pod ustanoviteljstvom Mladinskega kulturnega centra Maribor, pod vodstvom Vilija Ravnjaka, in v koprodukciji z Dramo SNG Maribor že od leta 1998. Pod pedagoškim in režijskim vodstvom Petra Boštjančiča so slušatelji 2. letnika pripravili Sofoklesovo Antigono. Nič scene, nič kostumov. Tudi zato, ker si tega ne morejo privoščiti, predvsem pa zato, da ostane igralec v čistem odnosu z nepotvorjenim tekstom (v prevodu Kajetana Gantarja) in ” igra iz sebe “. Mentor Boštjančič je presenečen nad razumevanjem in sporočilnostjo klasičnega besedila med mladimi.Že lani je bilo užitek gledati zaključno produkcijo istih slušateljev pod istim mentorskim vodstvom. Pintarjevo Prevaro, igro o prevarah zrelih moških in žensk, so “Boštjančičevi” odigrali izvrstno. Videli smo jo v alternacijski izvedbi, kar je bilo koristno tako za igralce kot gledalce. Tudi pri Antigoni so si vloge razdelili tako, da bo vsak odigral vsaj dve vlogi in da bo nosilcev ene vloge več. Igrali bodo: Andreja Ivanušič, Petra Kušar, Danijela Mladenovič, Ana Otič, Tanja Planko, Elvis Berljak. Viktor Meglič in Pavel Ocepek. Ponovitvi Antigone bosta še v torek, 13., in v sredo 14. junija, obakrat ob 20. uri. Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni SNG Maribor. V tej gledališki sezoni oziroma šolskem letu je pričel delo¬vati tudi novi prvi letnik dramske igre. Pod pedagoškim vodstvom Milade Kalezič so opravili semester osnov dramske igre z improvizacijami. Produkcija je bila 28. marca 2000 na Malem odru. Z začetkom koledarskega leta 2001 se bo Gledališka šola preoblikovala v Studio Gledališče. Formiranje in vodstvo tega gledališča s septe¬mbrom 2000 prevzema Peter Boštjančič. Po Boštjančiču bo to “pravo gledališče”, z več produkcijami, gostovanji in vsem, kar pač potrebuje gledališče in kar ga konstituira.

Petra Vidali