Prevara 1999

Harold Pinter: PREVARA
Gledališka šola za dijake in študente
MKC Maribor v koprodukciji z Dramo SNG Maribor

Uprizoritev Pinterjeve prevare na Malem odru SNG Maribor je bila javna produkcija, ki je imela namen širši javnosti predstaviti delovanje Gledališke šole za dijake in študente, iz katere se je kasneje razvilo KUD Studio gledališče. Skupina slušateljev, ki so opravili avdicijo, je imela v prvem letu tri semestre pod različnim pedagoškim vodstvom – v drugem semestru so skupaj z Boštjančičem pripravili Prevaro.


Datum produkcije:
6. 4. 1999, Mali oder SNG Maribor.
Režija: Peter Boštjančič
Igralci: Elvis Berljak, Ana Otič, Viktor Meglič, Pavel Ocepek,
Petra Kušar, Tomislav Kiš, Daniela Mladenovič in Andreja Ivanušič.

Večerov arhiv tekstov V 1.00 ( 8.4.1999, Petra Vidali, KULTURA)

Sproščen pogled v delavnico

V torek je bila na Malem odru SNG javna produkcija drame Harolda Pinterja Prevara v izvedbi Gledališke šole za dijake in študente, ki poteka pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor in Drame SNG Maribor. Slušatelje drugega semestra dramske igre je mentorsko vodil igralec Peter Boštjančič. Kot že na javni produkciji po prvem semestru, ko jih je vodila igralka Minu Kjuder in so "brali" Saint-Exuperyjevega Malega princa, se je tudi tokrat pokazala vaja za javnost kot svež, presenetljiv dogodek, zanimiv ne le za starše in prijatelje mladih igralcev, temveč tudi za profesionalne gledališčnike in "profesionalne obiskovalce".

Zanimivo, kako so za prvi semester, vstop, izbrali pravzaprav otroško ali vsaj pravljično besedilo in kako so potem iz malih princev postali naenkrat veliki prevaranti v psihološko-analitični drami. Peter Boštjančič je na začetku povedal, da sta s sodelavcem dramaturgom in idejnim vodjem gledališke šole Vilijem Ravnjakom žal prepozno spoznala, da je Pinterjev tekst pretežek za uvajanje v igralstvo, vendar pa je bilo po tem uvodnem priznanju presenečenje še toliko večje. Osem nadarjenih mladih igralk in igralcev (eni bolj, prav izjemno, drugi manj, a vsi s talentom, saj so jih izbrali na avdiciji): Elvis Berljak, Ana Otič, Viktor Meglič, Pavel Ocepek, Petra Kušar, Tomislav Kiš, Daniela Mladenovič in Andreja Ivanušič so menjaje odigrali tri Pinterjeve like, ženo, ki vara moža, prevaranega moža in moževega prijatelja, ki je ženin ljubček, prepričljivo. Peter Boštjančič je na začetku napovedal običajno vajo, torej prekinjanja, komentarje, popravke, potem pa jih je pustil, da so do konca odigrali vsakega od šestih prizorov. Premori med prizori, komentarji samih igralcev in mentorja, med igro pa kdaj tudi smeh, kadar je igralcem uspela kakšna "finta" in tudi kakšna nerodnost, so ustvarili res sproščeno vzdušje. Odlična je bila zamisel, da nam domet in pomen individualizirane igre prikažejo z alternacijo, tako, da so peti prizor odigrali dvakrat v različni zasedbi. Javne produkcije se, skratka, izkazujejo kot poučne, koristne tako za igralce kot gledalce. V naslednjem semestru se bodo slušatelji gledališke šole pri MKC spoprijeli z Molierovimi kratkimi komedijskimi teksti, vodila pa jih bo igralka Irena Varga. Že zdaj se veselim prikaza opravljenega dela.

Petra Vidali